Årsmötet på Banérpalatset i Stockholm

21.04.2015 16:02

Regnet föll stilla när vi ett fyrtiotal homaniter samlades till ”julklappsutdelning” på Banérs gamla palats i Stockholm. I dag är det Odd Fellows lokaler och ligger mycket centralt i Stockholm.

Vi startade mötet med att gå en guidad visning på Medeltidsmuseet.

En av attraktionerna  är en cirka 55 meter lång bit av Stockholms stadsmur som grävdes fram mellan 1978 och 1981 i samband med ombyggnaden för Riksdagshuset i Stockholm. Fyndet av muren var den direkta anledningen till att grunda medeltidsmuseet.

Här finns ett torg med en krog. När ölet var färskt hängde man ut en grankrans. Kunderna kunde då känna på kvisten och på så sätt hålla redan på färskheten av ölet. Här ligger även en brödbod.

Vi skummade man bara på den 1 750 kvadratmeterytan bland alla 850 utställda spännande föremålen. Föremålen kommer från hela stadsområdet.

Vi träffade Stockholms grundare den store Birger Jarl. Hans ansikte var helt naturligt och det enda man inte kan fastställa är hur hans näsa och hår såg ut på den tiden. Men han har en blick som följer besökaren var man än befinner sig. Lite läskigt att befinna sig kvällstid i ett folktomt museet tyckte vår guide.Visningen avslutades efter en knapp timma vid Galgbacken.

I samlad trupp till Banérska palatset. Här fanns VSF Jan Mårtenson på plats samt Klara Svennersjö och Isabella Falkowska från förlaget och många glada förväntasfulla medlemmar.

Vi serverades en god måltid bestående av Wallenbergare med potatismos och sina klassiska tillbehör. Till detta drack vi ett glas vin. Till denna rätt gäller både vitt och rött vin fick vi lära oss.

Sedan avverkades årsmötet på några få minuter. Resultatet blev att styrelsen sitter kvar och beviljades ansvarsfrihet. Karla Ramsbäck är kvar som revisor och valberedningen får jobba vidare. Medlemsavgiften är oförändrad 150 kr även för 2016.

Clas Göran Carlsson tog upp frågan med medlemmarna om de var intresserade att göra en resa till Florens i Italien . Årets Homandeckare handlar ju om familjen Medicis och som guide under denna resa får vi VSF Jan Mårtenson. Resan planeras i september/oktober. Vid mitt bord blev man eld och lågor inför denna resa. En dam från Göteborg som satt vid mitt bord berättade att hon länge haft längtan till denna del av Italien och med VSF:s sällskap blir det jackpott!

VSF Jan Mårtenson fick ordet och berättade att i höst kommer boken ”Ridkonsten i Sverige historien om hästarna, Strömsholm och mästarna”. Det är en jubileumsbok för att fira att ”Föreningen för den beridna högvakten” bildades för 30 år sedan.

Sedan ville VSF ha frågor från oss!

Ska Homan gifta sig? Svar på detta är ” Nej, han är vår” som alla kvinnor skaldade för några år sedan på Historiska Museet. Jag tror att man får svårt att tänka sig Johan Kristian Homan med barnvagn och blöjbyte mellan mördarjakterna.

Hur gammal är Homan? Jo, han är 40+ och hur gammal Cleo är vi det här laget törs jag inte tänka på.

Är det VSF som står vid spisen men tanke på att alla böcker slutar med ett recept?

Nej, han tycker om att äta gott och överlämnar med varm hand matlagning till hustru Ingrid. Vi har även spårat dottern Catharina bakom en och annan maträtt. Detta gäller i högsta grad årets Homandeckare.

Ni som inte kunde komma denna kväll kanske möter upp lördagen den 9 maj kl. 13.00 vid Börstrappan, när vi samlas för ”Mordvandring i Gamla Stan” under VSF Jan Mårtensons ledning. Vi hoppas på varmt och vackert väder.

Vi som hade lyckan att vara med denna kväll fick köpa boken ” Medicis ring” en dag före den släpps ut på marknaden. I natt är den värd guld, ifall vi hittar en köpare på vägen hem. Jag hann med sju kapitel innan jag var tvungen att skriva ett protokoll. Håll i hatten för det sker något ni aldrig kan ana i årets deckare!

 

Monika Stenlund

Kontakt

HomanSällskapet info@homansallskapet.se