Aktiviteter 2006

Höstmöte

Armémuseum hade slagit upp sina portar för höstmötet den 30 november. Där pågick en utställning om spioner vilket var en passande bakgrund för presentation av VSF:s senaste mästerverk Spionen.

Vi guidades i i två grupper av kunniga guider från Armémuseum.  På utställningen fanns allt möjligt från kända svenska och internationella fall (skumma flygare, förstås Wennerström). Spionernas utrustning fanns i flera fall utställda och tillvägagångsmetoder beskrevs.

Vi åt i Armémusei matsal, där bl a hovsångerskan Laila Andersson, boendes å Homans adress, deltog vid VSF:s bord. Unge herr Lobelius höll frågesport, Lobelii tävlan, och VSF öste ur sin fatabur. De nya Homannålarna visades upp - som senare distribuerades per brev. Bokförsäljning till fördelaktigt pris genom W&W, förstås.

 
Guiden Daniel berättar om utställningen med en livslevande (?) spion

 


Inga-Carin Lobenius och Laila Andersson hörde till de andäktigt lyssnande Homaniterna

 


Låg månne Homannålen som Nils-Magnus Lobenius ger Annika Seward-Jensen i spionlådan?


Sedvanlig signering övervakad av hovsångerskan Laila Andersson

Årsmöte

Homansällskapets årsmöte avhölls på Östasiatiska museet den 18 maj och genomfördes med sedvanlig elegans av Clas-Göran Carlsson som naturligtvis blev omvald som ordförande i 2 år.

Övriga i styrelsen är efter årsmötets val Monika Stenlund - sekr, Nils-Magnus Lobenius -kassör, Claes Lindberger - klubbmästare, Christina Nilsson - webmaster. Till revisor omvaldes Karla Ramsbäck. Clas-Göran fortsätter som redaktör för Gazetten. Leif Berg kommer att fortsätta som speciellt reseombud. Som valberedare utsågs Annika Mandell Persson och Claes Lindberger.

Ekonomin är god varför årsavgift behålles på 125:-. Medlemsantalet ligger stadigt på strax över är 400. En liten följd av att man inte betalar årsavgiften är att man påföljande år blir struken ur matrikeln och alltså inte får Gazetten. Tyvärr är det upp till tio personer varje år som glömmer att skriva avsändare på sin inbetalningsavi. En avsändare skriver så oläsligt att inte ens apoteket kan hjälpa till att tolka tecknen. När vi klippte ur avsändartexten på avin och klistrade på ett kuvert kom brevet tillbaka från posten som "adressat okänd"

Styrelsen är mycket mottaglig för idéer och förslag som kan gagna sällskapet. Vill någon hjälpa till med något är vi bara glada. Vi sätter i gång med filmatisering av någon Homanbok bara någon ordnar fram några miljoner kronor. Samma gäller för att resa en staty över Homan eller att hålla nästa möte på ett kryssningsfartyg.

Mordvandring i Gamla stan

Vi har samlats denna soliga lördag nedanför statyn av "Sankt Göran och draken". Vi är 70 förväntansfulla medlemmar i HomanSällskapet som står och väntar på VSF när han, Jan Mårtenson i egen hög person, uppklädd för dagen i blå/vit randig skjorta med vit krage och en gulmönstrad slips och mörk kavaj, kommer släntrande uppför backen från Österlånggatan. H an håller ett paraply i handen för då blir det inget regn. Vi tror honom!

Här är helig plats för vår huvudperson Johan Kristian Homan. När vi vänder blickarna u ppåt takåsarna på huset Köpmantorget 10 skymtar vi den altan där vi kan tänka oss att vår hjälte denna dag sitter och läppjar på sin Dry Martini efter att han stängt sin butik för helgen. Cléo hans vackra siamesiska sambo ligger lojt i en solstol och följer en envis gråsparv med blicken. Hon är en vacker dam med intensiva violblå ögon, kroppen är milt crémefärgad och ben, öron och svans går i gråblått.

Vi börjar nu vår vandring uppför Köpmangatan för att lista ut VAR butiken ligger? VSF säger ingenting, så vi får gissa fritt. Den måste ligga mittemot en annan antikaffär vars ägare är "Vem är det" Eric Gustavsson så valet är ganska lätt eller..? Vi tittar in genom dörrfönstret till Köpmangatan 11 för att se om Ellen Andersson är på väg ut eller kanske sitter och vilar i den underbara trädgården. Här skulle jag också vilja bo om jag fick välja. Vi kommer ut på Stortorget och på Börshusets trappa berättar VSF om Stockholms Blodbad som ägde rum i november 1520.

Även jag har varit inblandad i detta blodbad. Vid sekelskiftet 1999-2000 spelades detta skådespel upp under ledning av regissören Kent Ekberg som lotsade en 150-personer stor ensemble genom detta historiska stycke. Scenen i tre våningar sträckte sig från Börshuset till Pumpen. I det ockrafärgade huset Stortorget 20 bor Michael Gråh, djävulen själv i boken "Häxhammaren "och i huset vid Ankargränd 4 utspelar sig slutscenen i boken "Häxan". Mitt emot har vi Grillska huset som ägs och drivs av Stadsmissionen. Här kan man precis som Johan Kristian Homan njuta av en räksmörgås med ett "hav" av färska räkor och ett glas lättöl.

Vi går nu in på Svartmangatan och i nummer 9 hade Carl Michael Bellman sin utkomst i Nummerlotteriet som låg här på 1700-talet. Framme vid Tyska Kyrkan viker vi in på Kindstugatan och där har vi ett intressant hus, nummer 14, där krogen "Fimmelstången"låg. Här blev Lasse Lucidor mördad av löjtnanten Arvid Storm som sedan efter dådet flydde till Norge, där han senare blir anfader till konstnären Edvard Munch. I huset Kindstugatan 4 tilldrager sig nästa bok. VSF hade under en resa i Mexico hittat ett foto från antropologiska museet i Mexico City som föreställer en hisklig bild av en gammal indiangud. Detta skall bli omslag till den kommande boken "Demonerna". En professor i Uppsala ringde upp och var eld och lågor över denna bild som enligt honom föreställer fruktbarhetens gud Frö! Det fanns med andra ord förbindelser mellan Europa och Sydamerika långt före Columbus ?

Under den stora kastanjen vid Brända Tomten berättar VSF om boken "Gamens öga" som utspelar sig i huset Själagårdsgatan 13. Där bor Rut Gren, en gammal dam som suttit i koncentrationsläger och plötsligt får syn på en av sina plågoandar här i Gamla Stan! På samma plats i ett hus som nu är rivet hade Gustav Vasa ett tryckeri. Vi vandrar gatan fram och viker in på Tyska Skolgränd och har då framför oss en gammal bordell som låg på Baggensgatan 23. Den kallades för "Ahlströmska Jungfruburen "och drevs av en dam som kallade Platskan. När grannarna klagade över "trafiken" hotade denna bordellmamma att publicera kundregistret och då blev det tyst för det var både hög och låg som var kund här.

Vi går nu mot Tyska Stallplan och får huset Svartmangatan 20-22 utpekad som bostad och ateljé för David Klöcker Ehrenstrahl. Han var hovmålare hos Karl XI och målade kungen gärna till häst. Han målade även det stora ryttarporträttet av Carl Gustaf Wrangel som hänger på Skokloster Slott. När man som guide på slottet gick runt för att öppna för dagens första visning måste man niga eller bocka för detta porträtt. Vad som hände om man inte gjorde detta vet bara den som låtit bli. På Svartmangatan 27 hade VSF tidigare sin bostad och här skrev han "Helgeandsmordet". En bok som utspelar sig i hans egen bostad, för som VSF uttrycker det,"så slapp jag gå ut". Vidare gjorde VSF lätt för sig och lät mordet ske på sitt kontorsrum beläget i Gamla Riksdagshuset. Vi blickar ned på Källaren Den Gyllene Freden och här serveras den första Dry Martini som Carl Michael Bellman bjöd anfadern Johan Sebastian Homan på. Han hade fått en flaska enbärsbrännvin av en engelsk kapten och tyckte inte om det utan hällde i lite sekt eller vermouth och la i en liten strimla citronskal som var bra mot skörbjugg. Av detta framgår att Dry Martini inte uppfanns på Waldorf Astoria i New York som vi alla tror utan här på Gyllene Freden och av Carl Michael Bellman. Tro´t den som vill! .

Vi viker nu upp på Prästgatan och stannar vid nummer 78 där vår store målare Carl Larsson föddes och bodde innan familjen vräktes och fick sin bostad bland tjuvar och löst folk på Gärdet. Det var kanske därför han målade sina härliga ungar i den underbara miljö som finns i Sundborn än i dag. Men detta hus var även känt på 1500-talet när det ägdes av Erik Jönsson Tegel som var son till Göran Persson, Erik XIV:s rådgivare och "roten till allt ont". Här stannar vi och får ställa frågor om Homan och VSF berättar ur sin nya bok "Spionen". Han är dock mycket sparsam med informationen om den nya boken, men kommer på vårt nästa medlemsmöte den 30 november på Armemuseet att berätta mera. En del vill att Homan skall gifta sig och få barn och kanske lite problem med barnpassning och blöjbyte, men jag tror att han kommer att vara allas vår Johan Kristian Homan singel och ogift!

Vi tackar för en fin upplevelse tillsammans med VSF Jan Mårtenson och går och intar middag på Stortorgkällaren.

Text: Monika Stenlund
Foto: Leif Berg

Aktiviteter 2008
(Vasamuseet, Bussresa till Grythyttan)
Aktiviteter 2007
(Grillska huset, Landsort, Sällskapet)
Aktiviteter 2006
(Armémuseum, Östasiatiska museet, Mordvandring Gamla stan)
Aktiviteter 2005
(Bellmansro, Bussresa mot Viby, Hallwylska palatset)
Aktiviteter 2004
(Hovstallet, Bussresa mot Drottningholm mm, Sjöhistoriska museet)
Aktiviteter 2003
(Sällskapet, Örtagården, VSF 70 år)
Aktiviteter 2002
(Junibacken 20-årsjubileum, Sjöfartshuset med mordvandring)
Aktiviteter 2001

(Östermalms saluhall)

Reportage
Svensk Damtidning nr 3/2008, Lantliv nr 1/2008